فهرست مطالب

نشریه بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی مرشدی*، امیر شاکریان صفحات 1-7

    در کشورهای در حال توسعه، آلودگی مواد غذایی و بیماری های ناشی از آن همواره به عنوان یکی از مهم ترین مشکلات در سیستم بهداشت مواد غذایی بشمار می آید. علت مهم ایجاد مسمومیت و بیماری های روده ای، مواد غذایی می باشند. وجود اشرشیاکلی در هر ماده غذایی نشان دهنده عدم رعایت بهداشت در آن می باشد. یکی از این مواد غذایی که از نظر آلودگی اهمیت بسزایی دارد، شیر و فرآورده های آن نظیر بستنی است. هدف از تحقیق حاضر مطالعه شیوع اشرشیاکلی در بستنی های سنتی و صنعتی عرضه شده در شهرستان تهران سال 1401 می باشد. تعداد 100 نمونه بستنی سنتی و 30 نمونه بستنی پاستوریزه از قسمت های مختلف شهر تهران بصورت تصادفی جمع آوری شد. نمونه ها در دمای منفی چهار قرارگرفته و به آزمایشگاه انتقال داده شدند. سپس به محیط کشت EMB جهت تشخیص اشرشیاکلی انتقال و پس از مشخص شدن پرگنه های دارای جلای سبز فلزی آزمایش های بیوشیمیایی را جهت تشخیص نهایی انجام و سپس فراوانی اشرشیاکلی شمارش شد. نتایج نشان داد که 87 درصد از نمونه های سنتی غیر قابل مصرف و حاوی 24 درصد اشرشیاکلی و در بستنی های پاستوریزه، 30 درصد از نمونه ها غیر قابل مصرف بودند و حاوی 4/3 درصد اشرشیاکلی بودند. لذا با توجه به حجم بالای آلودگی ها توصیه می شود از مصرف بستنی سنتی خودداری شود و مصرف بستنی پاستوریزه نیز محدود شود.

    کلیدواژگان: بستنی، فرآورده های شیری، اشریشیاکلی، آلودگی باکتریایی
  • سید رضا حسینی، میلاد حمزه علی طهرانی* صفحات 8-18

    ارلیشیوز مونوسیتیک سگ (CME) یکی از مهم ترین بیماری های عفونی سگ های اهلی و ولگرد بوده که توسط باکتری های درون سلولی گرم منفی ایجاد و مونوسیت ها را آلوده می کند. سگ ها مخزن اصلی و کنه رپی سفالوس سنگویینوس (Rhipicephalus sanguineous) ناقل بندپا این بیماری است. این بیماری واجد پراکندگی جغرافیایی جهانی بوده، اما اطلاعات کمی در مورد میزان درصد آلودگی به ارلیشیوز مونوسیتیک سگ (CME) در ایران وجود دارد. مطالعه حاضر به منظور بررسی حضور ارلیشیا کنیس (Ehrlichia Canis) در سگ های نگهبان در شهر اصفهان انجام شد. 110 نمونه خون از سگ های نگهبان در نواحی شهر اصفهان با میانگین سنی 5/3 سال به طور تصادفی انتخاب و به روش اسمیر مستقیم خون و روش مولکولی مورد بررسی قرار گرفت. 13 نمونه (14/12 درصد) از نظر مولکولی مثبت شد که شامل هفت سگ نر (84/53 درصد) و شش سگ ماده (15/46 درصد) بود. تغییرات هماتولوژیک در نمونه های آلوده قابل تشخیص نبود. در بررسی درصد آلودگی به ارلیشیا کنیس با کمک نرم افزار SPSS نسخه 24، بین گروه های سنی مورد آزمایش تفاوت معنی داری (p<0.05) مشاهده نشد. نتایج نشان دهنده شیوع بیماری در سگ های نگهبان شهر اصفهان بوده و با توجه به اینکه برخی از گونه های ارلیشیوز به عنوان زیونوزهای بالقوه مطرح هستند بنابراین، نقش سگ های آلوده به عنوان منابع بالقوه عفونت برای انسان، به دلیل جنبه های مشترک بین انسان و دام حایز اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: ارلیشیا کنیس، سگ های آلوده، PCR، اصفهان
  • سید رضا حسینی، میلاد حمزه علی طهرانی* صفحات 19-31

    لیشمانیوز بیماری انگلی است که توسط نیش پشه خاکی منتقل شده و این بیماری باعث زخم های پوستی در مواضع مورد گزش پشه می شود که متاسفانه اسکار ناشی از آن در بیشتر موارد تا مادام العمر باقی مانده و مقاومت دارویی ایجاد شده به این انگل از مشکلات عمده بهداشتی است.  هدف از این تحقیق بررسی اثر ضد لیشمانیایی عصاره اسطوخودوس در برابر لیشمانیا ماژور (Leishmania major) در محیط درون تنی و برون تنی می باشد. تک یاخته لیشمانیا تهیه شده از موش های آزمایشگاهی آلوده به این انگل به قاعده دم 50 موش Balb/c تزریق شد و موش ها نیز به پنج گروه تقسیم شدند و با محلول های تهیه شده با سه غلظت (1/0، 01/0 و 001/0 درصد) از عصاره اسطوخودوس به مدت پنج هفته، درمان و اندازه گیری زخم ها در طول دوره درمان انجام گردید و پس از مقایسه نتایج با گروه کنترل و تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار (SPSS, 19) و با کمک آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون غیر پارامتریک انجام شد و سطح معنی داری (p<0.05) بود که نشان از معنی دار بودن تحقیق داشت. غلظت موثر عصاره اتانولی اسطوخودوس با اثر ضد لیشمانیایی در محیط درون تنی مربوط به غلظت 1/0 درصد در آب مقطر استریل و در محیط کشت (برون تنی) غلظت های 1/0 و 01/0 درصد در 15 و 60 دقیقه ابتدایی آزمایش می باشد که نشان دهنده غلظت کشندگی وابسته به زمان در کنار بالا بودن توان ضد لیشمانیایی عصاره اسطوخودوس می باشد. با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه و تفاوت بین غلظت های عصاره ای که در یک دوره خاص زخم ها را التیام داده است، می توان نتیجه گرفت که مصرف این گیاه در بهبود زخم های ناشی از لیشمانیوز پوستی موثر بوده و می توان پس از بررسی های تکمیلی از این گیاه برای درمان این عارضه استفاده نمود.

    کلیدواژگان: لیشمانیوز جلدی، اسطوخودوس، Leishmania major، محیط درون تنی، محیط برون تنی
  • امین معظمی گودرزی، امیر شاکریان* صفحات 32-39

    غذاهای آماده مصرف برای مصرف کنندگان پر مشغله ی امروزه راحت تر می باشند، اما مهم خطرات میکروبیولوژیکی است که متوجه مصرف کنندگان می شود؛ که یکی از این مخاطرات وجود استافیلوکوکوس اوریوس در نمونه های فلافل است. در همین راستا هدف از مطالعه حاضر، بررسی شیوع باکتری استافیلوکوکوس اوریوس در فلافل های صنعتی و سنتی شهرستان شهریار بود. 100 نمونه فلافل شامل 50 نمونه فلافل سنتی و 50 نمونه فلافل صنعتی از مراکز عرضه این فرآورده به صورت تصادفی نمونه گیری و در کنار فلاسک یخ به آزمایشگاه منتقل شدند. برای تشخیص استافیلوکوکوس اوریوس در نمونه ها از محیط برد پارکر آگار به روش کشت سطحی کشت داده شد. بعد از پایان انکوباسیون در صورت رشد، باکتری های با کلنی های گرد و سیاه رنگ، جهت انجام کشت تاییدی توسط آزمون های بیوشیمایی مورد ارزیابی قرار گرفتند و در نهایت نمونه های مثبت شمارش شدند. نتایج نشان داد که از 50 نمونه فلافل سنتی 38 مورد (76 درصد) و از 50 نمونه فلافل های صنعتی 14مورد (28 درصد) به استافیلوکوکوس اوریوس آلوده بودند. با این حال توصیه می شود از محصولات عرضه شده در دست فروشی های خیابانی و دوره گردهای فاقد کارت سلامت اجتناب شود؛ چرا که سبب پیش آمدن و رخداد آلودگی های ثانویه ناشی از استافیلوکوکوس اوریوس می گردند.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، فلافل سنتی، فلافل صنعتی، آلودگی باکتریایی، شهریار
  • زهرا اکبری*، محدثه بابایی صفحات 40-48

    ویروس نیل غربی (West Nile virus) یا به اختصار WNV، میکروارگانیسمی است که باعث شیوع بیماری های مرگبار شده و یک بیماری مشترک بین دام و انسان می باشد. ویروس نیل غربی ازخانواده فلاوی ویریده است که معمولا در آفریقا، اروپا، خاورمیانه، آمریکای شمالی و غرب آسیا یافت می شود. این ویروس، پرندگان، انسان، اسب، سگ، گربه، خفاش، موش خرما و خرگوش های اهلی را آلوده می کند. هدف ما در این مقاله بررسی بیشتر این بیماری ازلحاظ اپیدمیولوژیک، اتیولوژی، علایم، روش های تشخیص، درمان و ارایه راه هایی برای پیشگیری با این بیماری مشترک زیونوز است. راه اصلی ابتلا در انسان از طریق گزش پشه های آلوده است اما در خصوص انتقال مستقیم بیماری از حیوانات خانگی به انسان گزارشی وجود ندارد. تاکنون واکسن این بیماری تنها برای اسب ها تولید شده و هنوز واکسن انسانی آن موجود نیست. ویروس عامل این بیماری دو فرم از بیماری را در انسان ایجاد می کند: 1- فرم خفیف: بدون علایم و یا با علایم جزیی با دوره کمون سه-هشت روز که بعد از آن تب، سردرد، سرماخوردگی، ضعف، تورم غدد لنفاوی، خستگی و کوفتگی، جوش های پوستی، استفراغ، تهوع، اسهال مشاهده می شود. 2- فرم حاد: که در این فرم سلسله اعصاب مورد تهاجم قرار گرفته و علایم آنسفالیت و یا مننژیت در مبتلایان مشاهده می شود. به جهت عدم وجود داروی خاص و موثر بر ویروس نیل غربی تا امروز، پیشگیری از بیماری با آگاهی بخشیدن به پزشکان و مسیولان بهداشت عمومی برای تشخیص به موقع و کنترل ویروس و همچنین نظارت بر پشه ها برای کاهش این بیماری موثر خواهد بود .ما با بررسی چندین مقاله درباره ویروس نیل غربی از طریق گوگل اسکولار ، اسکوپوس و... مطالب را جمع آوری نموده و پس از ارزیابی و مقایسه در این مقاله بازگو نموده ایم.

    کلیدواژگان: ویروس نیل غربی، زئونوز، انسان، دام
  • ملیکا سادات ملاباشی* صفحات 49-55

    شترهای حامل انگل های مشترک خونی بین انسان و دام بوده و در انتقال برخی از بیماری های مشترک به انسان نقش دارد. تک یاخته توکسوپلاسما گوندی یکی از مهم ترین عوامل بیماری های مشترک بین انسان و حیوانات است. این تک یاخته به طور گسترده ای در بین انسان و حیوانات خونگرم شایع است و انسان معمولا به دنبال بلع اووسیست های دفع شده توسط گربه و یا بلعیدن کیست های نسجی زنده موجود در گوشت خام یا نیم پز به توکسوپلاسما گوندی آلوده می شود. مطالعه ی حاضر به منظور بررسی آلودگی به این انگل، در 30 شتر یک کوهانه ی نر و ماده در سنین مختلف در حال کشتار، کشتارگاه نجف آباد اصفهان مورد آزمایش قرار گرفتند. نمونه ها تا هنگام آزمایش در داخل فریزر 20- درجه سانتی گراد نگهداری شدند. همه نمونه های خونی با روش واکنش زنجیره ای پلیمراز  بررسی شدند. نتایج نشان داد که در هیچ یک از شتران بررسی شده توسط روشPCR  آلودگی خونی با توکسوپلاسما گوندی وجود نداشت. انجام تحقیقات بیشتر در دیگر نواحی کشور در فهم اهمیت بیماری لازم به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندی، شتر، واکنش زنجیره ای پلیمراز، اصفهان
|
  • Mahdi Morshedi*, Amir Shakerian Pages 1-7

    In developing countries, food contamination and the diseases caused by it are always considered as one of the most important problems in the food hygiene system. Food is an important cause of poisoning and intestinal diseases. The presence of Escherichia coli in any food indicates a lack of hygiene. One of these foods that is very important in terms of pollution is milk and its products such as ice cream. The purpose of this study is to investigate the prevalence of Escherichia coli in traditional and pasteurized ice creams. 100 samples of traditional ice cream and 30 samples of pasteurized ice cream were collected from different parts of Tehran using systematic random sampling method. The samples were transferred to the laboratory at -4. Then it was transferred to EMB culture medium to detect Escherichia coli and after seeing the metallic green polish, biochemical tests were performed for the final diagnosis and finally a large number of Escherichia coli were numbered. The results showed that 87% of the traditional samples were non-edible and contained 24% of Escherichia coli, and in pasteurized ice creams, 30% of the samples were non-edible and contained 3.4% of Escherichia coli. Therefore, due to the high level of contamination, it is recommended to avoid the consumption of traditional ice cream and limit the consumption of pasteurized ice cream.

    Keywords: ice cream, dairy products, Escherichia coli, bacterial contamination
  • Seyed Reza Hosseini, Milad Hamzehali Tehrani* Pages 8-18

    Canine monocytic ehrlichiosis (CME) is one of the most important infectious diseases of domestic and stray dogs, which is caused by Gram-negative intracellular bacteria and infects monocytes. Dogs are the main reservoir, and Rhipicephalus sanguineous tick is the vector of this disease. This disease has a global geographic distribution, but there is little information about the percentage of Canine Monocytic Ehrlichiosis (CME) infection in Iran. The present study was conducted to investigate the presence of E.ثاق in guard dogs in Isfahan city. 110 blood samples from guard dogs in the areas of Isfahan city with an average age of 3.5 years were randomly selected and analyzed by direct blood smear and molecular methods. 13 samples (12.14%) were molecularly positive, including seven male dogs (53.84%) and six female dogs (46.15%). Hematological changes were not detectable in infected samples. In examining the percentage of E.canis infection with the help of SPSS version 24 software, no significant difference (p<0.05) was observed between the tested age groups. The results show the prevalence of the disease in the guard dogs of Isfahan and considering that some species of Ehrlichiosis are consider potential zoonoses. Therefore, the role of infected dogs as potential sources of infection for humans is important due to the common aspects between humans and animals.

    Keywords: Ehrlichia Canis, Infected Dogs, PCR, Isfahan, Iran
  • Seyed Reza Hosseini, Milad Hamzehali Tehrani* Pages 19-31

    Leishmaniasis is a parasitic disease that is transmitted by the bite of the sand fly, and this disease causes skin wounds in the places where the sand fly bites; unfortunately, the scar caused by it remains for life in most cases, and drug resistance to this parasite is one of the major problems. It is hygienic. This research investigates the anti-leishmanial effect of lavender extract against Leishmania major in vivo and in vitro environments. Leishmania protozoan prepared from laboratory mice infected with this parasite was injected into the base of the tail of 50 Balb/c mice. The mice were divided into five groups and treated with solutions prepared with three concentrations (0.1, 0.01, and 0.001 percent) of lavender extract for five weeks. The treatment and measurement of wounds were done during the treatment period. After comparing the results with the control group and statistical analysis using software (SPSS, 19), a one-way analysis of variance and non-parametric test were used and the significance level was (p<0.05), which indicated the significance of the research. The effective concentration of lavender ethanolic extract with an anti-leishmanial effect in the in vivo medium is 0.1% in sterile distilled water. In the culture medium (external), 0.1% and 0.01% concentrations are tested in the first 15 and 60 minutes. It indicates the concentration of time-dependent lethality and the high anti-leishmanial potency of lavender extract. According to the results obtained from this study and the difference between the concentrations of the extract that healed the wounds in a certain period, it can be concluded that the consumption of this plant is effective in healing the wounds caused by cutaneous leishmaniasis. It can be used after further investigations of this plant and used to treat this condition.

    Keywords: Cutaneous Leishmaniasis, Lavender, Leishmania major, In Vivo, In Vitro
  • Amin Moazami Ghodarzi, Amir Shakrian* Pages 32-39

    Ready-to-eat foods are convenient for busy people, but the essentialmicrobial risks are those that affect consumers. One of these cases is the presence of Staphylococcus aureus in falafel samples. This study aimed to investigate the number of Staphylococcus aureus in industrial and traditional falafels in Shahryar City. One hundred falafel samples, including 50 traditional and 50 industrial falafel samples, were randomly sampled from the supply centers of this product and taken to the laboratory next to the ice flask. To detect Staphylococcus aureus in the samples from One hundred, it was cultured by the surface culture method. After the end of the incubation, if the bacteria with round and black colonies grow, the directions for the confirmation culture. Biochemistry was evaluated, and finally, positive samples were counted. The results showed that 38 of 50 traditional falafel samples (76%) and 14 of 50 industrial falafel samples (28%) were infected with Staphylococcus aureus. However, avoiding the products sold by street vendors and itinerants without a health card is recommended because they cause occurrences and events caused by the secondary caused by Staphylococcus aureus.

    Keywords: Staphylococcus aureus, traditional falafel, industrial falafel, bacterial contamination, Shahryar
  • Zahra Akbari*, Mohadeseh Babaei Pages 40-48

    West Nile virus (WNV) is a microorganism that causes the spread of deadly diseases and is a common disease between animals and humans. West Nile virus is a member of the Flavivirus family, commonly found in Africa, Europe, the Middle East, North America, and West Asia. This virus infects birds, humans, horses, dogs, cats, bats, ferrets, and domestic rabbits. Our goal in this article is to further investigate this disease in terms of epidemiology, etiology, symptoms, methods of diagnosis, and treatment and to provide ways to prevent this common zoonotic disease. The primary way of infection in humans is through the bites of infected mosquitoes, but there are no reports of direct transmission of the disease from pets to humans. So far, the vaccine for this disease has been produced only for horses, and there is no human vaccine yet. The virus that causes this disease causes two forms of the disease in humans: 1- Mild form: without symptoms or with minor symptoms with an incubation period of 3-8 days, after which fever, headache, cold, weakness, swollen lymph nodes, Fatigue and bruises, skin rashes, vomiting, nausea, and diarrhea are observed. 2- Acute form: In this form, the nervous system is attacked, and the symptoms of encephalitis or meningitis are observed in patients. Due to the lack of a specific and effective medicine against the West Nile virus until today, disease prevention by informing doctors and public health officials for timely diagnosis and control of the virus and monitoring mosquitoes will be effective in reducing this disease. We have reviewed several articles about the West Nile virus through Google Scholar, Scopus, etc

    Keywords: West Nile virus, zoonosis, human, livestock
  • Melika Sadat Mollabashi* Pages 49-55

    Camel transmits some diseases to other ruminants and humans due to carrying common blood parasites between humans and animals. The protozoan parasite Toxoplasma gondii is one of the most important zoonotic pathogens. This parasitic protozoon is widely prevalent in humans and warm-blooded animals. Humans are usually infected with T. gondii by ingesting oocysts shed by cats or by ingesting viable tissue cysts in raw or undercooked meat. The current aim is to study 30 Iranian one-humped camels of all sexes and different ages that slaughterhouses in the Isfahan province of Iran that were tested for T. gondii infection. The samples were kept at -20ºC in the freezer until examination time. Whole blood samples were investigated by PCR assay. The results revealed that none of the tested camels were infected with T. gondii. Further studies in different regions of the country seem necessary to outline the importance of the disease.

    Keywords: Toxoplasma gondii, camel, PCR, Isfahan